Čím a jak brousit dláto

Vloženo: 6. 2. 2018

Jako například nůž, i dláto se opotřebovává a tupí. Abyste jej měli vždy připraveno k precizním zásahům do jakéhokoliv dřeva, posvítíme si na jeho broušení. Čím se dláta brousí a jaký je postup?

Brusné kameny pro broušení dlát

Různé typy dlát nelze brousit pouze jedním typem brusného kamene. Jestliže chcete nabrousit rovné dláto, postačí vám hrubý a jemný (obtahovací) brusný kámen. Kámen však musí být perfektně rovný – srovnáme jej buď o jiný hrubší kámen nebo o hrubý smirek položený na rovné podložce (například sklo). Profilové dláto, především řezbářské, už vyžaduje brousky různých tvarů, abyste se krásně dostali do každého profilu broušeného dláta.

 

Hrubý kámen – slouží k odbroušení veškerých zoubků

Střední kámen – představuje takový mezistupeň mezi hrubým a jemným kamenem. Není nutné jej použít, ale určitě tím nic nezkazíte. Využijete jej především k zahlazení stop po předchozím hrubém broušení. Dokonalého ostří s ním však nedosáhnete.

Jemný kámen – je určen k preciznímu nabroušení ostří. Používá se k vybroušení úhlu ostří i pro broušení spodní části břitu.

 

Hrubý kámen najdete běžně v hrubosti přibližně 300-500 a jemný až v hrubosti 8000. Na hrubé broušení se většinou používá umělý vodní kámen a nejlepší pro jemné broušení jsou kameny přírodní, například břidlice nebo rozsutec.

 

Brusnými kameny to nekončí. Pro finální broušení dlát budete ještě dále potřebovat hadrový, filcový či ideálně kožený kotouč a leštící pastu. Mezi další pomůcky, které vám usnadní práci patří měrka úhlů, zarovnávací diamant, kámen na úpravu zrnitosti a speciální přípravky na broušení.

Postup broušení dlát

Hned na úvod vám dáme malou radu. Dláta jsou od výrobce běžně broušena na 25°. Vy si ta svá nabruste na 30°. Dláto vám tak vydrží ostré mnohonásobně déle. Broušení je neideálnější na otáčivém brusu.

 
  1. Brousky namočíme do vody a necháme nasát.

  2. Brousek položíme na rovnou podložku, nejlépe gumovou a můžeme začít brousit.

  3. Zešikmenou část ostří položíme na brousek celou plochou a krouživými pohyby brousíme po celé ploše brousku, dokud se na opačné straně ostří neutvoří "jehla" neboli grot. Při broušení musí být brousek stále mokrý, aby se odplavovaly nečistoty vzniklé broušením.

  4. Pokud máme jehlu po celé šířce ostří, máme nabroušeno. Vyměníme brousek za břidlici, namočíme vodou a můžeme začít obtahovat.

  5. Obtahujeme střídavě z obou stran krouživými pohyby, dokud jehla sama neodpadne. V žádném případě jehlu rukou neodlamujeme, musí odpadnout sama při obtahování.

  6. Po odpadnutí jehly po celé šířce ostří by mělo dláto holit chlupy na hřbetu ruky, pokud neholí, pokračujeme v obtahování střídavě z obou stran, dokud holit nezačne.

 

Styl broušení dláta závisí především na tom, jaké dřevo chcete opracovávat, zda měkké nebo tvrdší – čím měkčí dřevo, tím menší sklon ostří (u měkkého sklon cca 20°, u tvrdého dubového truhlářského dřeva sklon cca 30°). A ještě rada na závěr. Na broušení dlát si vyhraďte více času, pokud chcete dosáhnout skutečně dobrého výsledku, může se stát, že jedno dláto budete brousit třeba i celé dopoledne.


Základní rozdíl mezi stavebním a truhlářským řezivem

Vloženo: 6. 2. 2018

Není řezivo jako řezivo. Setkat se můžeme se dvěma základními typy řeziva – stavebním a truhlářským.
Číst více

3 hlavní vnější vlivy, před kterými chránit dřevo

Vloženo: 6. 2. 2018

I přesto, že stromy rostou dlouhé roky nebo dokonce staletí, je jejich dřevo velmi citlivý materiál.
Číst více

Užitečné veletrhy a výstavy roku 2018 pro všechny truhláře a stavitele

Vloženo: 6. 2. 2018

Připravili jsme seznam akcí pro všechny inovátorské truhláře a stavitele pro rok 2018!
Číst více